Kuvars taşı doğada işlenmemiş halde bulunan silisyum dioksit minerallerinin kristalleşmesiyle oluşan doğal bir taştır.
Kuvars Taşı Özellikleri Nelerdir?
- Kuvars taşının dokusu son derece sert olup dış kuvvetler karşı dayanıklı bir kristal taştır.
- Kuvars taşı tek bir taş türünden oluşmaz birçok alt başlıkta sınıflandırılabilecek kuvars taşı çeşitleri vardır.
- Tarihin eb eski devirlerinden beri kuvars taşlarının insanlar tarafından pek çok kullanım alanı vardır. Özellikle Avrasya bölgesinde takı ve değerli mücevherat yapımında kullanılır. Ayrıca sanat-sen eserlerde de kuvars taşına rastlanır. Kuvars taşlarının kullanıldığı sanat eserleri genellikle sert taş oymalarıdır.
- Kuvars magmanın hareketleri sonucu meydana gelmiş bir taştır.
- Kuvars doğada yaygın bulunan bir taş değildir bu nedenle sanayideki üretimlerde kuvarstan yapılma ürünler pahalıdır.
- Kuvars taşının saflık oranı taşın kalitesini belirleyen en temel etkendir. Günümüzde dünyada saf kuvars taşı rezervlerinin olduğu ve çıkarımının yapıldığı yer Amerika Birleşik Devletlerine bağlı olan North Carolina bölgelerinde yer alan maden çıkarma ve işletim tesisleridir.
- Saf kuvars taşı Amerika Birleşik Devletlerindeki North Carolina bölgesi dışında İspanyada Asturias bölgesinde de bulunur.
- Kuvars taşı çok renkli bir taştır. Hemen hemen her renge ait bir kuvars taşı türü vardır.
Beyaz renkli kuvars ya da bir başka isimle süt rengi kuvars, bu tür kuvars taşı çeşitleri arasında doğada en yaygın olarak bulunan türdür.
Pembe renkli kuvars, bir başka ismiyle halk arasında en çok kullanılan kuvars çeşitlerinden olan ve takılarda çok sık rastlanılan ametist taşıdır. Ametist taşı doğada pembe renginin farklı tonlarına sahip bir hâlde bulunur.
Ametist taşı menekşe tonlarında olabildiği gibi lavanta gibi soluk mor tonunda da doğada kendine yer bulabilir. Dünyanın en büyük ametist rezervleri Amerika kıtasında yer alır. Özellikle Brezilya, Uruguay ve Meksika bu konuda başı çeken rezerv alanlarıdır. Bunun dışında Rusya, Fransa ve Namibya gibi ülkelerde de Amerika kıtasındaki kadar olmasa da ametist taşı rezervi vardır.
Gül kuvars. İçimdeki birtakım mineraller sebebiyle kullanımı fazladır. Kullanılmasını sağlayan bu maddeler titanyum, demir ve manganezdir.
Kuvars taşı bozulmaya karşı en dirençli taş olarak nitelendirilir.
Kuvars taşının kullanım alanları:
- Cam endüstrisinde
- Mor ötesi ışınların zararından kurtulmada
- Elektronik sanayide
- Çakmak yapımında
- Dizel motor üretiminde
Kuvars taşıyla ilgili pek çok inanış vardır. Bu inanışlardan biri Osmanlı hanedanına aittir. Bu hanedan geleneğine göre oğlu tahta çıkan padişaha kuvars taşıyla süslü hediyeler verilirmiş ve dualar edilirmiş.
Kuvars Taşının Faydaları Nelerdir?
- Ortamda bulunan radyasyonu emer.
- İnsan vücudunda birikmiş olan negatif enerjinin pozitif enerjiye dönüşümünü sağlar.
- Duyguların arınmasını ve hislerin tüm olumsuzluklardan temizlenmesini sağlar.
- Kuvars taşının insan vücudunda olumlu tesirde bulunduğu çakra bölgeleri güneş sinir ağı, kök çakraları ve boğaz çakralarıdır. Bu çakra bölgelerinin gelişmesinde kuvars taşının önemli bir yeri vardır.
- Kuvars taşı kötümser kişilerin kullanımı için bire bir olan bir maddedir. Kişilerde bulunan kötü enerjiyi def ederek iyi enerjinin varlığının artmasını sağlar ve kişileri iyimserliğe sevk eder.
- Mavi ya da maviye yakın tonlarda olan kuvarslar kullanan kişiyi nazara ve her türlü kötü davranışa karşı muhafaza eder.
Kuvars Taşının Anlamı Nedir?
Kuvars taşının anlamı etimolojik köken olarak temelleri Almancaya dayanan bir sözcüktür.
Kuvars Taşının Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?
Kuvars taşının gerçek olup olmadığını anlamak için çakmaktan faydalanabilirsiniz.
Kuvars Taşı Nasıl Temizlenir?
Kuvars taşının temizliği işlemini yapmak için taşı toprağın altına koymak yeterli olacaktır.